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Rava idli recipe at home in Hindi- English / इजी रवा इडली रेसिपी घरपे बनायें

रवा इडली रेसिपी सामग्री  ५०० : ग्राम सूजी   १/२ : नमक छोटा चम्मच  ३०० : ग्राम खट्टा दही   १    : छोटा चम्मच खाने का...

रवा इडली रेसिपी


https://foodgardenkitchen.blogspot.com/2020/04/flavor-shape-test-testy.html




सामग्री 

५०० : ग्राम सूजी 
 १/२ : नमक छोटा चम्मच 
३०० : ग्राम खट्टा दही 
 १    : छोटा चम्मच खाने का सोडा 
       : तेल 

 आज हम सीखेंगे रवा इडली, साउथ में इडली के भी बहोत प्रकार होते है।  साथ ही उसके flavor और उनके shape में भी बहोत फरक होता हे। 

चावल की इडली दिखने में चिकनी होती है और रवा इडली दिखने में दानेदार होती है। साथ ही दोनों के test में भी फर्क होता है।  मगर दोनों ही testy होती है. तो चलिए बनाते है रवा इडली। 

विधि 

रवा इडली बनाने के लिए एक कहदी में सूजी छान कर दाल दें। हल्का सा भुने और गैस बंद कर दें। 
जब यह ठंडा हो जाये तो एक बर्तन में दही व् सूजी अच्छी तरह मिला दें। नमक डालकर १ घंटे के लिए रख दें। यद् रहे मिश्रण गाढ़ा होना चाहिए। 

एक कटोरी में एक छोटा चम्मच तेल डालें व एक छोटा चम्मच सोडा डालकर गरम करें व मिश्रण में मिला कर जल्दी -- जल्दी चलाएं जिससे मिश्रण फूल जायेगा। अब इसे सांचे में थोड़ा सा तेल लगाकर मिश्रण को डालें।  

इडली के कुकर को पानी डालकर गरम होने दें व मिश्रण भरे सांचे को कुकर में रख दें। १० मिनट तक इडली होने तक पकाएं। साथ चेक करते रहें। अब सांचे में से निकाल लें। 

लीजिये आपकी गरमा गरम रवा इडली तैयार है।  गोले की चटनी व सांभर के साथ परोसें। 

 

 Rava idli recipe at home in Hindi- English


 
Ingredients

500: Gram semolina
 1/2: salt small spoon
300: Gram Sour Curd
 1: teaspoon eating soda
      : oil

Today we will learn Rava Idli, there are many types of Idli in South as well. Also, there is a lot of difference in its flavor and shape. 

Rice idli is smooth in appearance and Rava idli is granular in appearance. Also, there is a difference between the two tests. But both are testy. So let's make Rava Idli.

Method

To make Rava idli, filter semolina in a cauldron and pour it. Lightly roast and turn off the gas.

When it cools down, mix yogurt and semolina well in a pot. Add salt and keep it for 1 hour. If so, the mixture should be thick.

Put a small spoon of oil in a bowl and heat it by adding a teaspoon of soda and mix it in the mixture and stir it quickly so that the mixture will swell. Now pour some oil into the mold and pour the mixture.

Allow the idli cooker to be heated by adding water and place the filled mold in the cooker. Cook for 10 minutes till idli is formed. Keep checking with. Now take it out of the mold.

Take your hot Rava idli is ready. Serve with spicy sauce and sambar.



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