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Soft and spongy IDLI recipe Home in Hindi- english / सॉफ्ट और स्पंजी IDLI रेसिपी हिंदी में

इडली रेसिपी  सामग्री  उड़द की दाल             :  १  कप  चावल                         :  ३  कप  राई                          ...

इडली रेसिपी 

https://foodgardenkitchen.blogspot.com/2020/04/idli-soft-and-spongy-idli-recipe-home.html
सामग्री 

उड़द की दाल             :  १  कप 
चावल                         :  ३  कप 
राई                             :  १/२ छोटा चम्मच 
करी पत्ता                     :  १० - १२ 
खाने का सोडा             :  १/२ छोटा चम्मच 
तेल                             :  आवश्यकता अनुसार 
 
इडली साऊथइंडियन फ़ूड सबकी फेवरेट्स फ़ूड में से एक हे।  दुनिआ में ज्यादा तर लोग सुबह उठते ही साउथ इंडियन फ़ूड खाना पसंद करते है।  जैसे की इडली, वड़ा, ढोसा, और बहोत कुछ साथ में चटनी और सांभर मिल जाये तो और मज़ा आ जाय।   

साथ ही इडली तो आप सुबह नाश्ते में, दोपहर लंच में, और रात डिनर में कभी भी खाना पसंद करते है। तो चलिए हम सीखते है आज इडली बनाना। इडली बनाना बहोत ही आसान हे। तो चलिए आज हम सीखते हे इडली रेसिपी। 

 विधि 

इडली बनाने के लिए दाल व चावल को रात में ८ - १० घंटे के लिए अलग -अलग भीगो दें। सुबह दोनों को अलग - अलग पीस कर मिला दें।  अब खमीर उठने के लिए लगभग ६ घंटे तक रख दें। तब तक  यह फूलकर दुगना  हो जाये।  अब सोडा डालें व इडली के मिश्रण को अच्छी तरह मिला दें।

 एक तरफ इडली बनाने का कुकर पानी डाल कर गरम होने के लिए रख दें।  अब इडली के सांचे में जरासा तेल लगा लें। (साउथ में कोकोनट का तेल उसे करते है।)  अब इडली का मिश्रण साँचें में डालें।  अब इडली बनाने के कुकर में इडली के सांचे को कुकर में रख दें, उबाल आने तक कुकर में रखे।  १० मिनट तक पकने दें अब इडली  को  सांचे में से निकाल लें। 

 लीजिये आपकी स्वादिष्ट इडली तैयार है। गोले की चटनीसांभर के साथ परोसे। 

Soft and spongy IDLI recipe Home in Hindi


Ingredients

Urad Dal: 1 cup
Rice: 3 cups
Rye: 1/2 tsp
Curry leaves: 10 - 12
Eating Soda: 1/2 teaspoon
Oil: As required

IDLI South Indian Food is one of everyone's favorite food. In the world, more people like to eat South Indian food as soon as they wake up in the morning. Like IDLI, vada, dosa, and lots of chutney and sambar mixed together, enjoy more.

Also,
IDLI you like to eat at breakfast in the morning, lunch in the afternoon, and dinner anytime in the night. So let's learn how to make IDLI today. Idli is very easy to make. So let's learn the Idli recipe today.

Method

To make IDLI, soak dal and rice separately for 4 - 10 hours at night. In the morning grind them separately and mix. Now let the yeast rise for about 4 hours. By then it will have doubled. Now add soda and mix the 
IDLI mixture well.

Put
IDLI cooker water on one side and keep it for heating. Now apply Jarsa oil to the idli mold. (Coconut oil is used in the South.) Now add Idli mixture to the mold. Now put idli mold in the cooker in the cooker to make idli, keep it in the cooker till it comes to boil. Let it cook for 10 minutes, now take out the idli from the mold.

Take your
IDLI is ready. Serve with spicy sauce and SAMBHAR.

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