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Easy way to make Medu Vada at home / मेदु वड़ा बनाने की आसान रीत

सामग्री उड़द की दाल            :     २ कप  चने की दाल               :     १/२ कप  चावल                        :     १/२ कप  हरी मि...

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सामग्री
  • उड़द की दाल            :     २ कप 
  • चने की दाल               :     १/२ कप 
  • चावल                        :     १/२ कप 
  • हरी मिर्च                    :     २ 
  • अदरक                      :    १ टुकड़ा 
  • तेल                            :     तलने के लिए 
  • नमक                         :     स्वाद अनुसार 
विधि

 मेदु वड़ा  बनाने की विधि बेहद आसान हे।  मगर निचे बताई गयी विधि को आप ठीक से क्रम अनुसार फॉलो करें। 
साउथ इंडियन फ़ूड जैसे की डोसा, इडली, मेदु वड़ा सभी को बेहद पसंद होते हे और यह बनते भी बड़ी आसानी से हे बस थोड़ा ध्यान देकर सिखने की ज़रूरत है।  

उस अनुभव से आप अपना टाइम और पैसा दोनों अपनी फॅमिली के लिए बचा सकते है।  तो आईये सीखते है मेंदु वड़ा बनाने की आसान रीत। 

मेदु वड़ा बनाने के लिए सब से पहले लीजिये उड़द की दाल, चने की दाल, व चावल को एक भगोने में डालकर ८-१० घंटे के लिए भिगो दें। फिर इसे धोकर बारीक़ पीस लें।  यह मिश्रण गाढ़ा होना चाहिए वार्ना वड़े सही नहीं बनेंगे। इससे हरी मिर्च, अदरक पीस कर मिला दें। नमक दाल दें।  

अब खूब अच्छी तरह फेट लें।  अब हथेली पर थोड़ा सा मेदु वड़े का मिश्रण दाल कर चपटी टिकिआ बनायें बिच में एक छेद करें और कड़ाही में तेल लें। तेल को गरम होने दें। तेल गरम होने क बाद, इसे गरम तेल में लाल होने तक फ्राई करे। 

थोड़े देर में मेदु वडे कुरकुरे यानि कि ( crispy ) होने दें। अब वडे को निकल लें। गरम गरम परोसें। 

लीजिये आपके कुरकुरे टेस्टी मेदु वड़े तैयार है। इसे सांभर व गोले की चटनी के साथ परोसें। 

Easy way to make Medu Vada

Ingredients 
  •     Urad Dal: 2 cups
  •     Chana Dal: 1/2 cup
  •     Rice: 1/2 cup
  •     Green chili: 2
  •     Ginger: 1 piece
  •     Oil: For Frying 
  •     salt to taste
  •  
method 

The method of making Medu Vada is very easy. But, follow the method given below in the correct order.

South Indian food such as Dosa, Idli, Medu Vada is very much liked by all and it is very easy to prepare and just need to learn with little attention.

With that experience, you can save both your time and your money for your family. So let's learn the easy way to make Medu Vada.

To make Medu Vada, first of all, take urad dal, gram dal, and rice in a pan and soak them for 8-10 hours. Then wash and grind it finely. This mixture should be thick, or varna vada will not be made right. Grind green chilies, ginger, and mix. Add salt and pulse.

Now beat well. Now make a flat pancake by mixing a little Medu Vada mixture on the palm, make a hole in the middle and take oil. Fry it in hot oil till it becomes red.

Take your crispy tasty menu vada is ready. Serve it with sambhar and spice sauce.

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