Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Easy Sambar for Vada- Idli Recipe in Hindi- English / इजी सांभर घर पर बनाये

सामग्री   अरिहर की दाल        २५० ग्राम  राई                          १/२ छोटा चम्मच  हल्दी पाउडर           १/२ छोटा चम्...

https://foodgardenkitchen.blogspot.com/2020/04/blog-post.html

सामग्री  

  • अरिहर की दाल        २५० ग्राम 
  • राई                          १/२ छोटा चम्मच 
  • हल्दी पाउडर           १/२ छोटा चम्मच 
  • हींग                            १  चुटकी 
  • धनिए पाउडर             १ छोटा चम्मच 
  • इमली                       ५० ग्राम 
  • गरम मसला              १/२ छोटा चम्मच 
  • करि पत्ता                  १० - १२ 
  • मेथी दाना                  १ छोटा चम्मच 
  • उरद की दाल            १ छोटा चम्मच 
  • चने की दाल              १ छोटा चम्मच 
  • चावल                       १ छोटा चम्मच 
  • लाल मिर्च पाउडर   १/२ छोटा चम्मच 
  • प्याज़                        ४ 
  • हरी मिर्च                   १ 
  • घी                            २ बड़े चम्मच 
  • टमाटर                     ४ 
  • अदरक टुकड़ा 
  • नमक  स्वाद अनुसार               
विधि

सांभर बनाने के लिए अरहर की दाल को एक घंटे के लिए भिगो देंफिर उसे धो कर उसमें नमक व् हल्दी दाल कर उबाल लें।  अब एक कहाड़ी में बिना घी के मेथी दाना , उरद की दाल , चने की दाल व् चावल डालकर भूनें।

यह भून जाने के बाद गैस बंद करके इसमें दाल धनिआ व् लाल मिर्च पाउडर मिला दें वव  ढँक  कर ५ मिनट के लिए रख दें।  अब इसे बारीक़ पीस लें।  प्याज़ , टमाटर , अदरक , हरी मिर्च को बारीक़ काट लें।

 एक कहाड़ी में घी डालकर पहले राई डालें फिर प्याज़ दाल दें।  थोड़ी सी भूनने के बाद अदरक , हरी मिर्च , और करि पत्ता दाल दें। फिर टमाटर डालकर अच्छी तरह भें लें।  अब इसमें सभी मसाले दाल दें। मसाला भून जाने के बाद गैस बंद कर दें।  अब इसे अरहर की दाल में मिला दें।

लीजिये आपका स्वादिष्ट सांभर तैयार है। इसे इडली , या डोसा के साथ खाएं।


 Make easy sambar at home


Ingredient
 
  • Tuvar pulse 250 grams
  • Rye 1/2 teaspoon
  • Turmeric powder 1/2 teaspoon
  • Asafoetida 1 pinch
  • Coriander powder 1 tsp
  • Tamarind 50g
  • Garam Masala: 1/2 teaspoon
  • Kari leaves 10 - 12
  • Fenugreek seeds 1 teaspoon
  • Urad Dal 1 tsp
  • Chana Dal 1 teaspoon
  • Rice 1 tsp
  • Red chili powder 1/2 teaspoon
  • Onion 4
  • Green Chili 1
  • Ghee 2 tablespoons
  • Tomatoes 4
  • Ginger slice 
  • salt to taste
  Method 

To make sambar Soak Tuvar dal for one hour, then wash it and boil it with salt and turmeric. Now add fenugreek seeds, urad dal, gram lentils, and rice in a pot without frying.

After this fry, turn off the gas, add dal-dhania and red chili powder to it and cover it and keep it for 5 minutes. Now grind it finely. Finely chop the onion, tomato, ginger, green chilies.

Add ghee in a pot, first add mustard seeds, then add onions. After frying a bit, add ginger, green chilies, and curry leaves. Add tomatoes and saute them well. Now put all the spices in it. Turn off the gas after frying the masala. Now mix it in
Tuvar dal.

Take your delicious sambhar is ready. Eat it with idli, or dosa.


No comments