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Masala Dosa recipe easy /इजी मसाला ढोसा रेसिपी in hindi- english

सामग्री उड़द की दाल  :  १ कप चावल              :  ३ कप  आलू                :  १/२ किलो  राई                  :  १/२ छोटा चम्मच...

https://foodgardenkitchen.blogspot.com/2020/03/masala-dosa-recipe-easy-in-hindi.html


सामग्री
  • उड़द की दाल  :  १ कप
  • चावल              :  ३ कप 
  • आलू                :  १/२ किलो 
  • राई                  :  १/२ छोटा चम्मच 
  • हल्दी पाउडर   :  १/२ छोटा चम्मच 
  • नमक               :  १/२ छोटा चम्मच ( मसाले के लिए )
  • धनिआ पाउडर : १     छोटा चम्मच 
  • अमचूर पाउडर : १/२ छोटा चम्मच 
  • हींग                 :  १    चुटकी 
  • लाल मिर्च        :  १/२  छोटा चम्मच 
  • तेल                 :        सेकने के लिए 
विधि 

ढोसा बनाने के लिए दाल व् चावल को अलग - अलग  ८ -१० घंटे के लिए भिगो लें।  फिर उसे धोकर अलग- अलग बारीक़ पीस लें।  अब दोनों को मिला लें व् नमक दाल दें।

खमीर उठने के लिए १२ घंटे तक किसी गर्म जगह पर रख दें ( अगर सर्दी का मौसम हे तो )। वार्ना याद रहे गर्मिओं में खमीर जल्दी उठ जाता हे।  अत : इसे ६ घंटे के लिए ही ढँक कर रखे।

आलू उबाल कर काट लें। एक कड़ाही में १ बड़ा चम्मच तेल डालें।  उसमें राई डालें और भुन जाने के बाद आलू दाल लें और सभी मसाले डालें और फ्राई कर के मसाला तैयार कर लें।

अब ढोसा बनाने की तयारी करें, और ढोसा के खमीर हुवे आटें को अच्छी तरह फेट लें और एक बड़े चपटे तवे पर तेल लगा कर ढोसा सेकें।  ढोसा सिक जाने के बाद ढोसे के बिच में थोड़ा आलू का तैयार मसाला लगा लें।

चटनी और सांभर के साथ गरम गरम परोंसे।  लीजिये आपका स्वादिष्ट मसाला ढोसा तैयार है।


Easy Masala Dosa Recipe

Ingredients
  •     Urad Dal: 1 cup
  •     Rice: 3 cups
  •     Potato: 1/2 kg
  •     Rye: 1/2 tsp
  •     Turmeric Powder: 1/2 tsp
  •     Salt: 1/2 tsp (for spices)
  •     Dhaniya powder: 1 teaspoon
  •     Mango powder: 1/2 tsp
  •     Asafoetida: 1 pinch
  •     Red chili: 1/2 teaspoon
  •     Oil: to roast
Method

To make Masala Dosa, soak lentils and rice separately for 8-10 hours. Then wash it and grind it separately. Now mix both and give salt and pulse.

Keep it in a warm place for 12 hours for the yeast to rise (if it is winter). Remember, the yeast gets up quickly in summer. So keep it covered for 4 hours only.

Boil the potatoes and cut them. Add 1 tbsp oil in a pan. Add mustard seeds and after frying takes potato dal and add all the spices and fry and prepare the masala.

Now prepare the dhosa, and beat the dhosa yeast flour well and apply oil on a large flat pan and cook it. After the dhosa is roasted, apply a little potato masala in the middle of the dosa.

Serve hot with chutney and sambar. Take your delicious Masala Dosa is ready. Thank you.

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