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Khus Sharbat RecipeHome In Hindi - English / खस शर्बत इजी रेसिपी

खस शर्बत सामग्री  ५० ग्राम खस की डंडियां २ किलो चीनी  १ लीटर पानी  २छोटा चम्मच खस का एसेंस  २ छोटा चम्मच खाने का हर...

खस शर्बत



https://foodgardenkitchen.blogspot.com/2020/04/khus-sharbat-recipe-home-in-hindi.html


सामग्री 


  • ५० ग्राम खस की डंडियां
  • २ किलो चीनी 
  • १ लीटर पानी 
  • २छोटा चम्मच खस का एसेंस 
  • २ छोटा चम्मच खाने का हरा रंग १/२ छोटा चम्मच पोटेशियम मेटा वाइट सल्फेट 

दोस्तों गर्मी में हम पानी ज्यादा पिते है। ऐसे में हमे शर्बत मिले तो मन और भी प्रसन्न हो जाता है। कुछ शर्बत अपने शरीर के लिए काफी फायदेमंद होते है। बाजार में मिलनेवाले शर्बत में सेक्रीन होता है।  

 सेक्रीन हमारे शरीर के लिए नुकसानदायक है। ऐसे में हम घरपे कुछ ख़ास और अपने शरीर के लिए कुछ उपयोगी आसानी से बना सकते है। ऐसे ही हे खस का शरबत। खस का शर्बत हमारे शरीर के लिए काफी उपयोगी है। तो चलिए आज हम बनाते है खस का शर्बत। 

विधि

खस का शर्बत बनाने की लिए हम खस की डंडियों को पानी में ८ - १० घंटो के लिए भिगो दें। फिर इसे छान लें।  इस पानी को गरम करने कर दें फिर गरम पानी में चिनी डालकर पकाएं। चाशनी जब एक तार की चाशनी बन जाये तब गैस बंद कर दें। चाशनी को टांडा होने दें।

 बिलकुल ठंडा होने पर इसमें रंग, एसेंस व पोटेशियम ,मेटा बाई सल्फेट मिलाकर शीशी में भर लें। सर्व करने से पहले गिलास में पानी, बर्फ व थोड़ा शर्बत मिलाएं। 

लीजिये आपका हेल्थी और फ्रेश खस का शर्बत तैयार है। 

Khus Sharbat Recipe Home

Ingredients
  • 50-gram poppy seeds
  • 2 kg of sugar
  • 1-liter water
  • 2 tsp poppy seeds
  • 2 teaspoons green food color 1/2 teaspoon potassium meta white sulfate

Friends, we drink more water in the summer. In such a situation, the mind becomes happier if we get sorbet. Some sorbets are very beneficial for their body. 

There is a secret in the sorbet available in the market. And saccharin is harmful to our body. In such a situation, we can easily make something special at home and something useful for our body. 

This is how the juice of poppy seeds Poppy juice is very useful for our body. So let us make poppy juice today.

Method

To make poppy seeds, we soak the poppy seeds in water for 7 to 10 hours. Then filter it. Allow this water to heat, and then add cinnamon to the hot water and cook it. 

When the syrup becomes syrup of a wire, turn off the gas. Allow the syrup to be Tanda. When it is completely cold, add color, essence and potassium, meta by sulfate and fill it in the vial. 

Before serving, add water, ice and a little sorbet to the glass.

Take your healthy and fresh poppy syrup is ready.

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